Από ποιά ηλικία πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα;


Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων πρέπει να αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου παιδικού(νεογιλού) δοντιού στο στόμα.Γι’αυτό έχει ιδαίτερη σημασία η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνεται όχι αργότερα από την συμπλήρωση 1 έτους στου παιδιού.

Πως πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα στο σπίτι;


Για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας έχει μεγάλη σημασία ο αποτελεσματικός καθαρισμός με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο,υποβοηθούμενος με τα μεσοδόντια βουρτσάκια και το οδοντικό νήμα για τις “δυσπρόσιτες περιοχές” των δοντιών και των ούλων.

Για να είναι ο καθαρισμός αποτελεσματικός πρέπει να βουρτσίζετε με συνέπεια τα δόντια και την γλώσσα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα(πρωί και βράδυ),σ’όλες τις επιφάνειες τους με τον τρόπο που θα σας υποδείξει ο οδοντίατρος σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε σε μια οδοντόβουρτσα ώστε να είναι κατάλληλη;


Η οδοντόβουρτσα για να είναι αποτελσματικό μέσο καθαρισμού των δοντιών πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος(ώστε να φθάνει σ’όλες τις επιφάνειες των δοντιών),οι τρίχες να είναι στο ίδιο ύψος(κατά προτίμηση από συνθετικές ίνες) και μαλακής έως μέτριας σκληρότητας.Όταν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας φθαρούν,αλλοιωθούν ή χάσουν την όρθια θέση τους(στραβώσουν) πρέπει να την αλλάζετε(περίπου κάθε 3-4 μήνες).

Ποιά είναι τα όπλα πού πρέπει να διαθέτουμε στο σπίτι για την καταπολέμηση της τερηδόνας και της ουλίτιδας;


Όπως προανέφερα οδοντόβουρτσα (χειροκίνητη ή ηλεκτρική), οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντόκρεμα με φθόριο, όπως επίσης ειδικές οδοντογλυφίδες και στοματοπλύματα (αντισηπτικά ή φθοριούχα).

Τι πρέπει να προσέχουμε σε μια οδοντόκρεμα;


Η οδοντόκρεμα με την βοήθεια της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών απο την μικροβιακή πλάκα και την προστασία από την τερηδόνα.Γι’αυτό πρέπει να έχει αποτρεπτική και καθαριστική ικανότητα χωρίς να προκαλέι αποτριβή στα δόντια και τραυματισμό στα ούλα,όπως επίσης και να περιέχει φθόριο που είναι αποτελεσματικό και φθηνό μέσο μείωσης της τερηδόνας.

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;


Τον οδοντίατρο πρέπει να τον επισκεπτόμαστε,βάση ενός προληπτικού πργράμματος,τακτικά κάθε έξι μήνες για να καθαρίζουμε τα δόντια, να ελέγχουμε όλη τη στοματική κοιλότητα για τυχόν ύπαρξη προβλημάτων π.χ.τερηδόνας,ουλίτιδας,αποτριβή δοντιών,ογκιδίων κ.λ.π. και για την ανάγκη λήψης επί πλέον κανόνων πρόληψης και ελέγχου.

Σε ειδικές περιπτώσεις,με την σύσταση του οδοντιάτρου,ο τακτικός χρόνος επίσκεψης μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ